U kterého soudu podat návrh ve věci nezletilých dětí, když se přestěhovaly



Dobrý den. Chtěl bych se zeptat k jakému soudu mám podat žádost o změnu výchovy mých dcer, když nynější trvalé bydliště mé bývalé ženy a tedy i dětí je v jiném okresu. Podávám návrh k soudu, který rozhodoval o svěření dětí do péče nebo k soudu, kam spadá trvalé bydliště mé bývalé ženy? Rád bych ještě podotkl, že trvalé bydliště tam má bývalá žena pouze formální a stále bydlí v původním okresu. Děkuji za odpověď.

Pokud je podáván jakýkoliv návrh v řízení o péči o nezletilé děti (výživné, výchova, styk) za situace, kdy soud již v minulosti o nějakém návrhu týkajícím se týchž dětí rozhodoval, podává se návrh vždy u toho soudu, který ve věci rozhodoval jako poslední. Pokud v mezidobí došlo k přestěhování dětí do jiného okresu, soud přenese svou příslušnost na ten soud, v jehož obvodu je nové bydliště dětí a spis tamnímu soudu postoupí. Rozhodně se ale nesnažte věc „urychlit“ tím, že návrh podáte přímo u soudu v novém místě bydliště. Tím byste naopak celou záležitost protáhli, protože tento soud by musel vyslovit svou nepříslušnost a postoupit žádost původnímu soudu. Ten by pak teprve mohl přenést svou příslušnost na nový soud a postoupit mu celý spis. Vypadá to krkolomně a také to do značné míry krkolomné je, ale takový je zkrátka zákon.

Ve vašem konkrétním případě ale nebude měněna příslušnost soudu vůbec. Administrativní bydliště (tedy to, kde jsou děti úředně hlášeny) totiž není vůbec důležité. Rozhodující pro posouzení příslušnosti soudu je to, kde se děti skutečně zdržují, kde fakticky bydlí. Do návrhu proto uveďte skutečnou adresu dětí. Můžete tam poznamenat, že formální adresa je jiná, ale že se ní děti ve skutečnosti nezdržují.
 

Sdílet na Facebooku  Sdílet na Facebooku
pridej.cz

Podobné články:


Líbil se vám článek? Můžete nám napsat váš názor. Pokud vás zajímají problémy ostatních nebo se chcete zeptat na ten svůj, zkuste se podívat na stránky našeho fóra Otázek a odpovědí.

Komentáře

No comments yet.

Sorry, the comment form is closed at this time.