Moorka píše:Dobrý den,
otec mé dcery si podal návrh na snížení výživného, které už tak neplatí a zároveň nejspíš i návrh na novou úpravu styku. Dceři je 17 let a již 2 a půl roku je otcem urážena, ponižována a napadána formou icq atd...nedávno si zjistil i její nové tel.číslo, které jsme jí proto měnili, a opět ho používal jen pro strašení, volal jí 20x denně, i v noci, během školního roku, kdy ráno vstávala do školy, během vyučování atd. Podala jsem trestní oznámení a než se vyřeší, dostal zákaz vypisování na icq (vše má dcera uložené a policii bylo předáno k dispozici). Otec však začal útočit o to víc na mě, je sprostý, vyhrožuje atd...já tyto výlevy ignoruji, reaguji pouze na dotazy týkající se prospěchu a zdraví dcery. Na to však pouze sklidím nadávky,otec se chce jen hádat, ve skutečnosti ho to nezajímá, jak se má atd.To, že má na gymnáziu po tomto psychickém týrání má vyznamenání je mu pro smích a píše, že jí nevěří, a že asi musí chodit do zvláštní atd....toto musí dcera snášet i od jiných členů jeho rodiny. Zajímá mě, když si podal i návrh na úpravu styku, tak jestli po předložení mých důkazů o chování otce vůči dceři může soud styk i zakázat, budu-li ho ve svém vyjádření požadovat, a uzná-li tyto důkazy samozřejmě za oprávněné...?
Za vaši odpověď děkuji
Moorka
Aby soud mohl styk otce s dcerou zakázat, musela byste to jako její zákonná zástupkyně navrhnout. Byl by to vlastně takový protinávrh, který by soud posuzoval zároveň s návrhem otce na úpravu styku. Důkazy, které soudu předložíte, určitě soud zváží. Navíc, jestliže je dceři 17 let, tak hlavním podkladem pro rozhodnutí soudu o styku bude především názor vaší dcery. Ta je každopádně ve věku, kdy již její názor v žádném případě nelze ignorovat, takže soud se určitě bude ptát i jí, co ona na to.