Náhrada škody za ublížení na zdraví

Co všechno vás v průběhu trestního řízení může potkat
Pravidla fóra
!!! POZOR ČTĚTE - DŮLEŽITÉ !!!
Trestní část tohoto fóra je přesunuta přímo na stránky www. trestni-rizeni.com. Z tohoto důvodu jsou veškerá trestní témata uzamčena a nadále budou k dispozici jen pro čtení. Věříme, že tato drobná potíž bude vyvážena skutečností, že na nových stránkách www.trestni-rizeni.com najdete vše pohromadě na jednom místě.

Náhrada škody za ublížení na zdraví

Příspěvekod janula07 v čtv 22. kvě 2008 16:35:02

Můj přítel je poškozený ve věci ublížení na zdraví.Podle vyšetření policie je jasné,kdo je útočník (ten byl obviněn).Než půjde věc k soudu,nabídl nám obviněný mimosoudní vyrovnání. Nevíme na co můžeme přistoupit.Jestli přistoupíme na nějaké vyrovnání,pújde ještě věc k soudu? Jak to probíhá? Když si vezmu právníka,můžu ho napsat do náhrady škody.

janula07
 
Příspěvky: 2
Registrován: úte 13. kvě 2008 14:56:44


Re: Náhrada škody za ublížení na zdraví

Příspěvekod Poradce v čtv 22. kvě 2008 18:26:55

janula07 píše:Můj přítel je poškozený ve věci ublížení na zdraví.Podle vyšetření policie je jasné,kdo je útočník (ten byl obviněn).Než půjde věc k soudu,nabídl nám obviněný mimosoudní vyrovnání. Nevíme na co můžeme přistoupit.Jestli přistoupíme na nějaké vyrovnání,pújde ještě věc k soudu? Jak to probíhá? Když si vezmu právníka,můžu ho napsat do náhrady škody.



To, zda je nabízené vyrovnání pro vás výhodné či ne, lze přes internet těžko posoudit. Můžete si to zkusit spočítat sami (ušlý výdělek, poplatky u lékaře a za léky, cestovné k lékaři, zničené či poškozené věci, bolestné) Bolestné vašemu příteli pomůže určit jeho lékař, je na to bodový sazebník, za každý bod můžete požadovat 120,- Kč. Případně může váš přítel žádat i další peníze jako satisfakci za společenskou újmu (tzv. ztížení společenského uplatnění). Blíže jsme o tom již psali zde. Pokud si nejste jisti, zda je nabízená suma pro vás vyhodná, můžete se obrátit na advokáta a můžete pak požadovat po obviněném i náhradu toho, co advokátovi zaplatíte.

Pokud útočník není příbuzný vašeho přítele, není trestní stíhání obviněného závislé na souhlasu poškozeného a trestní řízení bude pokračovat. Jestliže ale bude nahrazena škoda, mohla by věc za určitých podmínek skončit i bez odsouzení, např. podmíněným zastavením trestního stíhání či narovnáním. A pokud k odsouzení dojde, náhrada škody určitě bude pro obviněného významnou polehčující okolností. Rozhodně ale nahrazení škody neznamená zánik trestní odpovědnosti, tedy že by pachatel nemohl být dále stíhán.

O právech poškozených se dočtete více tady
Admin - projděte si pořádně toto fórum, než se zeptáte.
Mnoho informací získáte i přímo na stránkách Rodina u soudu a www.trestni-rizeni.com
Poradce
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 1452
Registrován: sob 10. kvě 2008 12:18:15


Zpět na Trestní oznámení, výslechy, jednání u soudu apod.

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

Bloud TopList
cron